Baronessans filmisar

"I never go outside unless I look like Joan Crawford the movie star. If you want to see the girl next door, go next door"

/Joan Crawford

 
       
Välkommen Hemgjort Sångtexter Grattisverser
Blogg Filmklassiker Dryckesvisor Om mig
Kontakt Look-a-like Rim & Ramsor Bilder
     
     
 

FILMKLASSIKER

Jag har en förkärlek för gamla hollywoodfilmer. Gärna musikaler. Dessutom finns även en stor plats i mitt hjärta för svenska pilsnerfilmer. Här kommer jag att skriva om skådespelare som jag gillat genom åren. Här har jag ju då fått lov att vara lite olydig (igen) eftersom jag inte har kunnat ta bilderna själv. Jag blandar lite svenskt och utländskt hipp som happ.

  Humphrey Bogart  

Humphrey Bogart med tilläggsnamnet DeForest, född 25 december 1899. (Död 1957)

Tack vare Leslie Howard fick han en roll i filmen "Mannen som sålde sitt liv" 1936 vilket blev hans genombrott.

Riddarfalken från Malta, Casablanca, Stormvarning utfärdad och Afrikas drottning är några filmer med Bogie som jag gillar. En riktigt hårdkokt kille.

 

 
  Bette Davies  

Bette Davis, föddes som Ruth Elizabeth Davis, 5 april 1908 (Död 1989)

Hon började med dans men ändrade sig till skådespelerska. När hon fått kontrakt hos Warner bros. på 30-talet blev det fart på karriären. Hon blev en av deras absolut största stjärnor.

Älskar allt jag sett av henne. För att välja en film av alla: Allt detta och himlen därtill. Hon skådespelade ända fram till sin död.

 
 

Annalisa Ericson (Schildt som gift) föddes 14 september 1913 (Död 2011)

Skådespelerska, dansös och revyartist. Hon började sin bana på Oscarsteatern och i revyer hos Ernst Rolf. 1932 blev hon kontrakterad hos SF.

Många glada dansfilmer har hon varit med i men jag förknippar henne ändå mest med rollen i Arne Mattssons deckarfilmer där hon spelade mot Karl Arne Holmsten.

Här ser ni henne i en liten käck dansuppvisning med Nils Poppe i Fråga Mamma.

 
 

Karl Arne Holmsten - föddes 14 augusti 1911 (Död 1995)

Han började med musik men gick sedan över till teater. Scendebuten gjorde han på folkan och spelade även hos Kar de Mumma. 1941 klev han in vid filmen där han gjorde en rad sympatiska figurer, bland annat med Annalisa Ericson. Han kallades för Sveriges Cary Grant, vilket inte är så svårt att förstå.

Han var gift med Inga Gill och är far till My Holmsten. Sickna rara personer allihop!

Här ser vi den stilige i Arne Mattssonfilmen Mannekäng i Rött.

       
  Clark Gable  

William Clark Gable - föddes 1:a februari 1901 (Död 1960)

För alltid förknippad med Borta med vinden. Denna tvålfagra herre har väl inte tillhört mina absoluta favoriter men nog kan han spela alltid.

Här kan ni se ett klipp där han för ovanlighetens skull agerar sång-och-dansman i "Puttin on the ritz".

 

 
  Judy Garland  

Judy Garland föddes som Frances Ethel Gumm -10 juni 1922. (Död 1969)

Hon slog igenom 1939 med Trollkarlen från Oz. För alltid förknippad med sången "Over the rainbow". Andra favoriter är "A star is born" och "Vi möts i S:t Louis".

Här en söt sång där hon sjunger för Clark Gable: "You made me love you"

Till slut tog drogerna kål på denna fantastiska skådespelerska.

 
 

Eva Dahlbeck (Gift Lampell) - föddes 8 mars 1920 (Död 2008)

Gick ut Dramatens elevskola 1944 och hade sedan stora framgångar som skådespelerska. Bland har hon varit med i många Bergman-filmer. Spelade ofta mot en annan favorit - Gunnar Björnstrand.

1965 slutade hon med skådespeleriet för att ägna sig åt att skriva. Hon gjorde dock ett undantag för Markurells i Wadköping 1968.

Här ses hon med just Björnstrand i Sommarnattens leende.

 
 

Gunnar Björnstrand - född Johansson 13 november 1909 (Död 1986)

Här har vi en riktig filmcharmör. En av dom bästa. Det tyckte tydligen Ingmar Bergman också, som gärna hade med honom och ovanstående Eva i huvudrollerna.

Efter diverse blandade jobb hamnade han så vid teatern. Sen kom han in vid Dramatens elevskola och sen rullade det på. Jag tycker ju mest om honom i de lättare rollerna där han spelar komedi.

Här ser ni honom i Sjunde inseglet. Bergman begriper jag mig inte riktigt på, men Björnstrand var bra i allt.

       
   

Cary Grant föddes som Archibald Alexander Leach 18 januari 1904 (Död 1986)

Han var en av Alfred Hitchcocks favoriter och min också! Finns inga dåliga filmer med honom, men jag kan nämna
Föryngringsprofessorn och Arsenik och gamla spetsar.

Någon sångare utgav han sig inte för att vara även om han varit med i musikaler, men i filmen Suzy sjunger han faktiskt och dessutom väldigt bra.

 
 

Barbara Stanwyck föddes som Ruby Stevens 16 juli, 1907 (Död 1990)

Även här en dansös och även körsångerska som gick över till filmen och tack och lov för det! Min absoluta favoritskådespelerska!

"Double indemnity" "Meet John Doe" "Crime of Passion" är några av de mängder av filmer hon medverkat i. Hon medverkade även i många TV-serier.

Klicka här för att se en hyllningsfilm till Barbara

 
 

Jarl Kulle - född 27 februari 1927 (Död 1997)

Här har vi ännu en Dramatenskådespelare. Och som han kunde spela! Drama eller komedi spelar ingen roll. Även Kulle blev en av Bergmans favoriter.

Själv är jag särskilt förtjust i hans tidiga filmer. T.ex "Änglar finns dom", där han spelar mot Christina Scollin.

Sångare kan man väl inte kalla honom direkt, även om han spelade Higgins i "My fair lady" men eftersom jag inte hittar något bra filmklipp på honom, så får ni istället höra honom sjunga Jag är blott en man.

 
 

Sickan Carlsson - född 12 augusti 1915 som Sickan Anna-Greta Carlsson Adamsson. (Död 2011)

Glittrande glada Sickan behöver väl ingen presentation. Karriären började på Södra teatern i Stockholm. Ett par år senare fick hon kontrakt hos SF. Många filmer spelades in med Thor Modéen, Åke Söderblom och Annalisa Ericson.

Hon var ju även sångerska vilket visade sig (hördes) i många filmer. Många av dessa gavs även ut på skiva. Här sjunger hon En liten visa om våren från filmen "Löjtnantshjärtan" . Ni hör väl hur det glittrar!

       
  Danny Kaye  

Danny Kaye - föddes som David Daniel Kaminski 18 januari 1913. (Död 1987)

Denna entertainer hade bl.a. en show som gick på TV när jag var liten. Det var där jag först "mötte" honom. Sen blev det ju mer på filmsidan i t.ex White Christmas och Five Pennies. En hyvens kille!

I sistnämnda filmen sjunger han bland annat "When the saints go marching in" med Louie Armstrong.

 
  Deborah Kerr  

Deborah Kerr, föddes som Deborah Jane Kerr-Trimmer den 30 september 1921.

Liksom Bette Davis gick hon från dans till skådespeleri. Hon gjorde filmdebut 1941 som frälsningssoldat i Major Barbara.

Min absoluta favorit med Deborah är Allt om kärlek med Cary Grant. Här ett klipp med den berömda kyss-scenen från filmen "Härifrån till evigheten"

 
 

Thor Modéen, med mellannamnen Odert, Folke - född 22 januari 1898 (Död 1950)

Den här rara lilla gubben har roat mig mången gång, trots att han dog sex år innan jag föddes. Det här är pilsnerfilmernas okrönte konung. Han började sin bana som revyartist i Göteborg och förflyttade sig sedan till teatrarna i Stockholm.

Simpel och smaklös var ord som sas om filmen "Pensionat paradiset" när den kom. Kanske därför jag älskar den filmen!

Här ser ni honom i reklamfilmer för Stomatol. Mer sån reklam!

     
 

Dagmar Ebbesen med mellannamnet Wilhelmina - född 1 oktober 1891 i Stockholm (Död 1954)

Ännu en av pilsnerfilmens storheter. Det här var tanten hela dan det. Styrde och ställde som husa i de flesta filmer. En tant med skinn på näsan.

Debuterade i ung ålder och spelade mycket teater innan det blev film istället.

 
  Lana Turner  

Lana Turner - föddes som Julia Jean Mildred Frances Turner den 8:e februari 1921 (Död 2007)

Jag har inte någon direkt favoritfilm med Lana Turner. Jag tycker att det mesta jag sett henne i har hon gjort bra. En riktigt snygg donna med klass!

Kolla bara på det här klippet från filmen "Postmannen ringer alltid två gånger". Hon var gift 7 gånger!

 
 

Gene Kelly - föddes som Eugene Curran Kelly, den 23 augusti 1912 (Död 1996)

Å en sån favorit. Sång- och dansman ända ut i finger-spetsarna. Men inte bara det utan även (förutom skådespelare) filmproducent, filmregissör och koreograf.

Här är ju favoritfilmen naturligtvis Singing in the rain, men det finns många andra filmer som är värda att se bara genom Genes närvaro.

Här väljer jag en scen ur Ziegfield Follies där han dansar tillsammans med Fred Astair. Mycket nöje!

 
 

Edvin Adolphson - född 25 februari 1893 (Död 1979)

En riktig stjärna i svensk filmhistoria. Han kunde spela allt! Han började som amatörskådespelare och sen rullade det på inom både teater och film. Han var även regissör.

Frågan är om jag har någon favoritfilm med Edvin. Jag tittar gärna på allt som han varit med i, men en favorit (även om det var en TV-serie) var Markurells i Wadköping.

Det var inte lätt att hitta något klipp med Edvin, men här är i alla fall ett från filmen Munkbrogreven.

 
 
 

Donald O´Connor föddes som Donald David Dixon Ronald O'Connor den 28 augusti 1925 (Död 2003)

Ännu en sång- och dansman och även kompositör. Blev känd för oss genom Singing in the rain där han spelade med Gene Kelly. Han stannade väl lite i skuggan av honom också, men han dansar minsann lika bra och sjunger faktiskt bättre. Men han hade ju inte det där rätta scharmutseendet. Men vad bättre var - han hade humor!

Här ett klipp där han dansar i Walking my baby back home.